Charlotte, NC
(704) 309-1253
home construction, renovations, kitchen design, additions photo gallery
 
testimonials from Absolute Remodeling satisfied customersWe had a very bad experience with a contractor prior to Rick and Absolute Remodeling, Inc. Rick runs a professional company and has restored our faith in building contractorstestimonials from Absolute Remodeling satisfied customers more»

Project Description

A HISTORIC DILWORTH RESTORATION
  

Not all houses in Dilworth are magnificent, some are quite modest. This simple neo-colonial house built circa 1928 is somewhere in between. It had been the home of one family since construction before the current new owners bought the property. Their goal was to provide a home to raise their family through the ages. As time has progressed, so have the requirements for living in a home.

The challenge of this project was the house itself. The prestigious address has a large lot with mature trees, none in the way of construction. The yard slopes gently to the rear. The shortcomings of the house are the ceiling heights of downstairs and upstairs, just over 8 feet. The existing construction methods, materials and details were modest, contributing to failing and deterioration. Through the years changes had been made such as an awkward kitchen remodel, altered rooms, removed doors, vinyl window replacements, vinyl trim over woodwork, added porches later enclosed, added wood trellises and decks.

The program was to restore the house to the appropriate style, appearance and detailing and make an addition for a den and master suite. The home is in an historic district and the owners wanted to receive tax credits for approved rehabilitation by the State Historic Preservation Office. The project could have been simply to make the addition in the rear, unapparent to the appearance from the street. However, the house has a magnificent unobstructed view of the Charlotte skyline optimum from the right side. Therefore the addition was placed in the rear and to the right with effort to balance the architecture and repeat materials, details and align eaves and roof slopes.

To take advantage of the slope in the rear yard, the floor level of the den dropped for a 10 foot ceiling height also making the rear mudroom more accessible from the driveway and future garage. Much glass and many doors make for yard access and southern sunlight with extended overhangs for summer shade control. The shifted kitchen, added breakfast room and master bedroom now have the best skyline views. The former heated 2500 SF house doubled that figure with additions, converting the half basement and viable attic space for storage.

To complete the package, natural slate was maintained and installed on visually prominent street roofs and synthetic slate used on the troublesome low pitch roofs and the rear roofs. Operable paneled shutters replaced the louvered aluminum ones, wood windows replaced vinyl ones and the front porch addition was removed to revert back to the ghost-marked original broken pediment portico.


« Back     Next »

Gallery Menu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Before After


 Rear Fašade Before


Rear Fašade After


Kitchen Before


Kitchen After


Original master bath


New but "traditional" master bath


    Kitchen and flow to family room and casual dining


Open family living area


One of 9 cast iron radiators restored

    top of page
 
©Absolute Remodeling Inc | Terms of Use | Privacy Policy | Site Map